Истинска драма се разиграва в търговищкото училище Св. Седмочисленици. Учителка почина

...
Истинска драма се разиграва в търговищкото училище Св. Седмочисленици. Учителка почина
Коментари Харесай

Смърт от COVID-19 на учителка отказа деца да посещават училище

Истинска драма се разиграва в търговищкото училище " Св. Седмочисленици ". Учителка умря от ковид, а класът й отхвърля да посещава заниманията, настоявайки да учи отдалечено. Децата се тормозят, че те разнасят болестта и не желаят да рискуват живота на други преподаватели. За случая осведоми Дарик радио.

Събитията се разиграват в границите на към седмица. 58-годишната учителка по география Руми Радославова се почувствала зле предходната неделя. Направила си тест, развила скоротечна пневмония, във вторник умряла. В четвъртък било погребението. Осмокласниците, на които е класна, са доста смутени от загубата. Децата се упрекват, че са заразили преподавателите си и не желаят повече да ги разболяват. " Днес класът не е на учебно заведение. Имат подадено заявление. При нас стресът е голям, имаме трима учители в болница ", заяви през днешния ден пред радиото директорката на учебното заведение Севдалина Зафирова. Други 14 преподаватели отсъстват по разнообразни аргументи, някои са в карантина.

В учебното заведение, както и в още едно - Никола Маринов ", към момен8 та има деца с позитивен резултат. Това са и двете най-големи учебни заведения в Търговище. По решение на управленията те сами си изследват учителите от средствата, заложени в делегираните бюджети. Желанието на локалната власт е било още предходната сряда двете да преминат за 14 дни под карантина. Изготвен е бил график, само че късно вечерта решението е било анулирано по неразбираеми аргументи.
Съмненията са, че в двете школа болестта е тръгнала от панаира " Празнична фиеста ", ситуиран единствено на метри от оградата на " Св. Седмочисленици " в периода  - 9 до 15 септември. Учениците всеобщо били на концертите и са се забавлявали на лунапарка на поляната. " Не мога да настоявам, че това е по този начин ", сподели директорката. Децата обаче признали, че безусловно са били един върху различен по време на концертните прояви. Всъщност периодът на провеждането на фестивала е много ранен, преди повече от месец.

Директорката Зафирова показа за още огромни проблеми: " В учебното заведение учат 1200 възпитаници. Немалко от тях са със признаци, само че родителите не ги изследват за ковид. Цял 10-ти клас съвсем е без подушване, само че децата не престават да вървят на учебно заведение. РЗИ дава наставление за карантина единствено при позитивен тест ". Никой не можел да задължи родителите да създадат проучване на децата си. " Ако родителят е доктор или работи в РЗИ, самичък прави теста на детето, само че останалите родители в множеството случаи не ", добави тя.

" Това е прелестен преподавател, доста хуманен, доста обичан от учениците, има доста класирания на олимпиади на нейни ученици. Изключително блага ", разказа Зафирова умрялата преподавателка по география. А терзанията на децата личат от кореспонденцията с учителите им в обществените мрежи:

 
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР